Show simple item record

dc.contributor.authorGomes, Wyllerson
dc.contributor.authorRodrigues, Beatriz Martini
dc.contributor.authorBurguim, Juliana Andréa Franco
dc.contributor.authorSoares, David Mendez
dc.contributor.authorEtchegaray, Augusto
dc.contributor.authorValente. Renata Kelly Mendes
dc.contributor.authorNogueira, Alessandra Borin
dc.date.accessioned2025-04-08T17:28:07Z
dc.date.available2025-04-08T17:28:07Z
dc.identifier.urihttp://repositorio.sis.puc-campinas.edu.br/xmlui/handle/123456789/17766
dc.description.abstractLipopeptide of the surfactin family are very potent biosurfactants with important applications for environmental remediation and chemical industries. In the present work, the complex production of lipopeptide (mostly surfactins) by Bacillus velezensis 0G, was evaluated under different growth conditions using factorial design 23 with central and axial points. All experiments were carried out based on sustainable submerged fermentation containing sweet potato peels. The response surface trends demonstrate a maximum biosurfactant production at inoculum volume of 32 mL; combined broth volume of 46 mL, and incubation time of 24h. These observations were based on the analysis of supernatant by HPLC.
dc.description.abstractOs lipopeptídeos da família surfactina são biossurfactantes muito potentes, com importantes aplicações para remediação ambiental e indústrias químicas. No presente trabalho, a produção complexa de lipopeptídeo (principalmente surfactinas) por Bacillus velezensis 0G foi avaliada sob diferentes condições de crescimento, utilizando-se o planejamento fatorial 23 com pontos centrais e axiais. Todas as experiências foram realizadas com base em fermentação submersa sustentável contendo cascas de batata-doce. As tendências da superfície de resposta demonstram uma produção máxima de biossurfactante em volumes de inóculo de 32 mL; volume combinado de caldo de 46mL e tempo de incubação de 24h. Estas observações foram baseadas na análise do sobrenadante por HPLC.
dc.language.isoInglês
dc.rightsAcesso abertopt_BR
dc.subjectSurfactin
dc.subjectMultivariate optimization
dc.subjectResponse surface
dc.subjectBacillus velezensis 0G
dc.subjectSurfactina
dc.subjectOtimização multivariada
dc.subjectSuperfície de resposta
dc.titleOptimization trends in total lipopeptide production by Bacillus velezensis revealed a sustainable submerged fermentation method using sweet potato peelspt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.contributor.institutionPontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-Campinas)pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.4025/revtecnol.v30i1.55243pt_BR
dc.identifier.lattes5977694186549972pt_BR


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record