• English
    • português (Brasil)
  • português (Brasil) 
    • English
    • português (Brasil)
  • Entrar
Ver registro 
  •   Repositório Institucional PUC-Campinas
  • Produção acadêmica e científica
  • Artigos de periódicos
  • Publicações
  • Ver registro
  •   Repositório Institucional PUC-Campinas
  • Produção acadêmica e científica
  • Artigos de periódicos
  • Publicações
  • Ver registro
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Could new palm-free structured lipids mitigate postprandial hyperlipidemia and inflammation induced by high-fat meals in swiss mice?

Autor
Malveira, Alice da Silva
Alves, Vanessa
Chiocchetti, Gabriela de Matuoka e
Gambero, Alessandra
Ávila, Amanda Rejane Alves de
Furtado, Guilherme de Figueiredo
Macedo, Juliana Alves
Luccas, Valdecir
Macedo, Gabriela Alves
Data de publicação
//2025
Tipo de conteúdo
Artigo
Direitos de acesso
Acesso aberto
Metadados
Mostrar registro completo
Resumo
A high-fat meal can cause postprandial hyperlipemia, initiating an acute inflammatory response. New structured lipids (SLs) free from trans and palm fatty acids are emerging as food structurants. Objective: We evaluated the postprandial response and inflammatory profiles in Swiss mice after oral administration of SLs in high-fat meals. Methods: SLs with different contents of long-chain saturated fatty acids were synthesized through an interesterification process involving soybean, peanut oils and crambe hard fat. Results: SLs containing 23.79% (SL1), 32.01% (SL2), and 43.87% (SL3) of total saturated fatty acids reduced the absorption of serum triglycerides and appeared to mitigate postprandial inflammation by interleukin-6. A faster gastric emptying rate after consuming SL3 was corroborated by the fecal presence of behenic acid. Conclusions: Our results suggest that SLs, free from palm and trans fats, may have the potential to mitigate inflammation, reduce the postprandial response, and lower absorption upon acute consumption.
Palavras-chave
Behenic acid
Inflammation
Long-chain saturated fatty acid
Postprandial lipemia
Structured lipids
Linguagem
Inglês
Financiador
FAPESP (Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo), CAPES (Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior) e CNPq (Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico)
Este item aparece nas seguintes coleções:
  • Publicações

Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Entre em contato | Deixe sua opinião

 

Navegue

Todo o repositórioComunidades e ColeçõesPor data do documentoAutoresTítulosAssuntosEsta coleçãoPor data do documentoAutoresTítulosAssuntos

Minha conta

EntrarCadastro

Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Entre em contato | Deixe sua opinião